Ulje ploda divlje ruže

ulje ploda divlje ruže

Ulje ploda divlje ruže se pokazalo vrlo efikasno za tretiranje ožiljaka, opeklina,oštećene kože i upalnih bolesti kože (psorijaza, seboreični i atopijski dermatitis). U kozmetici to je ulje prvog odabira za tretiranje bora, strija, hiperpigmentacija, a zajedno s noćurkom (ili boražinom) neizostavni je dio krema i uljnih mješavina za njegu suhe i zrele kože. Koristi se i oralno kod upalnih kožnih bolesti, ateroskleroze (snižava razinu kolesterola u krvi) te kod gastritisa i čira na želucu i dvanaesniku.

 

Izgled biljke i rasprostranjenost

Pasja ruža (Rosa canina) je vrsta roda Rosa (porodica Rosaceae), to je 1.5-4m visok grm sa savijenim granama i oštrim trnjem. Listovi pasje ruže su neparno perasto rastavljeni, a listići su jajoliki i nazubljeni. Cvjetovi su veliki, ružičaste ili bijele boje, a biljka cvate od lipnja do srpnja.

Rosa canina je rasprostranjena po cijeloj Europi, zapadnom i srednjem dijelu Azije, sjevernoj Africi, a prenesena je u Ameriku. Ruže su rasprostanjene samo na sjevernoj hemisferi, a u tropskim krajevima rastu samo u planinama.

Plod pasje ruže dozrijeva u rujnu i listopadu, a naziva se šipak. Zreli plodovi su crvene boje, a unutar šipka se nalaze brojni, tvrdi plodići obavijeni kratkim čvrstim dlačicama.

Kemijski sastav

Šipkovo usplođe (crveni mesnati dio) sadrži mnogo vitamina C (do 2%), organske kiseline (limunsku, jabučnu), invertni šećer, saharozu, tanine, karotenoide (likopen i ksantofil) od kojih potječe crvena boja, pektin (do 25%) te flavonoide i antocijane u malim količinama.

Šipkovi plodići sadrže organske kiseline, vitamin C, masno ulje (do 8%) te tragove eteričnog ulja.

Djelovanje i upotreba

Ulje divlje ruže - Rosa caninaŠipkovo usplođe (Cynosbati fructus) se tradicionalno upotrebljava kao tonik za cijeli organizam i kao izvor vitamina C.

Blagi laksativni i diuretski učinka izazivaju voćne kiseline i pektini.

Šipkovi plodići (Cynosbati semen) se tradicionalno upotrebljavaju kod bolesti mjehura te kao sredstvo protiv bubrežnih i mokraćnih kamenaca, a neki znanstvenici pripisuju to djelovanje voćnim kiselinama iz plodića.

Recentne dvostruko slijepe placebom kontrolirane studije ukazuju na moguću efikasnost posebnog ekstrakta plodića i usplođa šipka (LitoZin) kod osteoartritisa. Ekstrakt šipka, podvrste Rose canine, je umanjio bol i upalu te povećao pokretljivost kod osoba oboljelih od degenerativnih bolesti zglobova.

Iako se sa sigurnošću još ne zna koje sastavnice šipkovog ekstrakta iskazuju takvo djelovanje, vjerojatno se radi o sinergističkom efektu lipofilnih sastavnica (karotenoidi, ulje) te flavonoida i napose galaktolipida (GOPO) prisutnih u ekstraktu.

Ostalo

U prehrambenoj industriji šipkovu se čaju dodaju cvjetovi hibiskusa koji napitku daju crvenu boju jer pigment iz usplođa (karotenoidi) nije vodotopiv u nekoliko minuta pripreme čaja. Iz svježeg šipkova usplođa priprema se ukusna marmelada.

 

Ulje ploda divlje ruže

Hladnim prešanjem pažljivo osušenih plodova divlje ruže (najčešće Rosa canina i R. rubiginosa syn. R. eglanteria, no i R. moschata,  R. villosa, R. rugosa i ostale srodne vrste), dobiva se ulje zlatno-crvenkaste do crvene boje zbog prisustva karotenoida iz ploda. Šipkovi plodići, ne usplođe, su dio ploda koji daje dragocjeno ulje.

Ulje ploda čileanske divlje ruže (znano i pod nazivom Rosa mosqueta) se dobiva iz vrsta R. rubiginosa i R. canina te rjeđe R. moschata. Redovito se navedene vrste pomiješaju (sve rastu divlje u južnim Andama) pa se iz miješanih plodova istiskuje ulje.

Ulje ploda europske divlje ruže (ulje šipka) (najčešće se dobiva iz ploda R. canine) sadrži dominantno nezasićene masne kiseline: do 55% linolne (omega 6), do 27% alfa-linolenske (omega 3) i do 22% oleinske masne kiseline (omega 9). Udio zasićenih masnih kiselina (palmitinska, stearinska, arahidna) kreće se od 6-12%.

Sadržaj vitamina E penje se do 130mg/100g; dominira gama tokoferol, koji ima najsnažnije kemoprotektivno djelovanje od svih tokoferola, a količina alfa tokoferola je ekvivalentna količini alfa tokoferola u lješnjakovom i suncokretovom ulju. Delta i beta tokoferol su prisutni u nižim koncentracijama.

Prisustvo tretinoina (trans-retinoinska kiselina, «aktivni» vitamin A) u uljima divljih ruža je upitno. Dok su neki znanstvenici isti pronašli u malim koncentracijama, drugi poriču da ulje sadrži taj oblik vitamina A. No bez obzira na spor oko postojanja tretinoina u ulju divlje ruže, ono se pokazalo vrlo efikasno za tretiranje ožiljaka, opeklina, oštećene kože i upalnih bolesti kože (psorijaza, seboreični i atopijski dermatitis).

U kozmetici to je ulje prvog odabira za tretiranje bora, strija, hiperpigmentacija, a zajedno s noćurkom (ili boražinom) neizostavni je dio krema i uljnih mješavina za njegu suhe i zrele kože. Premda ga neki trgovci reklamiraju kao pomoć kod akni, ono se izvana ne koristi za tretman akni već za tretman ožiljaka od akni. Naravno, u formulaciju za akne može biti dodano u manjem postotku zbog svoj protuupalnog djelovanja.

Koristi se i oralno kod upalnih kožnih bolesti, ateroskleroze (snižava razinu kolesterola u krvi) te kod gastritisa i čira na želucu i dvanaesniku.

S obzirom da je ulje nestabilno treba ga čuvati na hladnom i tamnom mjestu te paziti na rok trajanja!

 

Autor: Ante Boko, fitoaromateraput

ulje ploda divlje ruže

Zanimljivosti

  • 1